YK:n ohjeistamana Suomessa ympäristönsuojeluneuvosto esitti kestävän kehityksen projektin käynnistämistä. Eri vaiheiden jälkeen Suomeen perustettiin kestävän kehityksen kuntaprojektiin hankkeiltaan eri tyyppisiä kuntia ja kuntaryhmiä. Kunnista yksi valituista oli Pori hankintojen ympäristövaikutusten selvittämiseksi.
Porin kestävän kehityksen kuntaprojektin aiheeksi valittiin ”Ympäristötekijöiden huomioon ottaminen kaupungin tavarahankinnoissa ja elinkaariajattelun vieminen hankintajärjestelmiin eri hallintokunnissa”. Pitkä nimi muotoutui projektin alkaessa nopeasti ”keke-projektiksi”. Julkisten hankintojen osalta kestävä kehitys alkoi näistä lähtökohdista. Itse sain silloisena hankintapäällikkönä olla keskeisesti toiminnassa alusta asti.
Projektin käynnistyttyä määriteltiin hankintakriteerit projektin toteuttamiseksi. Hankintakriteereinä pidettiin
Projektityöryhmä koostui vapaaehtoisista, ympäristömyötäisistä edustajista keskeisistä hallintokunnista - siivoustoimesta, terveydenhuollosta, ruokahuollosta, talonrakennustoimesta, ajoneuvojen hankinnasta ja korjauksesta sekä arkistotoimesta. Nimetyt henkilöt olivat ennakkoluulottomia käytännön toimijoita, joiden välille kehittyi nopeasti hyvä vuorovaikutus ja kiinnostus uusien toimintojen ja vaihtoehtojen etsimiseen.
Projektiryhmä otti alusta alkaen tehtäväkseen selvittää
Merkittävää ja myönteistä oli, että projektin alusta alkaen sekä ostavat tahot kaupungissa että erityisesti tuotteiden myyjät osoittivat tyytyväisyyttä projektin käynnistymiseen. Toiminnalta odotettiin käytännön toimintatapoja, vaikka käytännön tuloksia ei juurikaan osattu määritellä.
Kaupungin tarjouspyyntöihin liitettiin maininta meneillään olevasta projektista. Se toimi myös positiivisena signaalina kaupungista ulospäin.
Käytännön toimet koskivat käytännönläheisesti mm:
Useista näistä muodostui pysyviä käytäntöjä, jotka muokkasivat vastaavasti myös hankintojen kilpailutuksia.
Projekti alkoi 1991 ja päättyi 1993. Projekti saavutti kuitenkin paljon uusia ideoita, toimintamalleja ja käytännön yhteistyötä kaupungin organisaatiossa niin, että toimintaa jatkettiin projektin päättymisen jälkeen. Tulevissa blogeissani kerron lisää sekä projektin toteutuneista ympäristövaikutuksista että saadusta ja toteutuneesta käytännöstä ja julkisuudesta.